27 de novembre 2016

A prop de casa


Article que vaig publicar a l'edició en paper de  La Veu de l'Anoia el 7 d'octubre de 2016

Escoles de negocis de reconegudíssim prestigi internacional estan incorporant cada vegada més, als seus programes per a alts directius, la filosofia com a instrument per a la reflexió serena i necessària en la presa de decisions, per a la construcció del coneixement a l’empresa a partir del diàleg.

Curiosament, aquest fet es viu paral·lelament al clar desdibuixament de la petjada de les humanitats en els currículums de l’escolarització obligatòria i batxillerats, etapes educatives determinades per institucions que no se solen caracteritzar per avançar-se al seus temps.
La realitat és polièdrica i complexa, i la preparació per prendre decisions valuoses a llarg termini, posant sempre el bé comú per sobre de l’individual, fa imprescindible l’existència d’una clara metodologia. Les humanitats, aplicables en tots els àmbits de l’experiència humana, ens ofereixen aquesta possibilitat i ens ajuden a ubicar-nos en una realitat canviant, en què el tot passa i res no és d’Heràclit és l’únic que roman.
Crec, però, que la visió de les humanitats que s’ha fet cada vegada més popular al llarg del segle XX i de l’actual està molt distorsionada i condicionada per tòpics. S’ha generat una absurda oposició entre humanitats i ciència que no condueix enlloc i que diu ben poc de la saviesa dels que l’han promogut.
El drama musical Cerca de tu casa, estrenat recentment als nostres cinemes evidencia magistralment els efectes de la pèrdua de valors i també de saviesa en les estructures polítiques, empresarials i socials abans i durant la crisi iniciada aparentment el 2007. La crisi real, més profunda, té moltíssim a veure amb aspectes com l’absència d’una autèntica formació humanística en les persones que prenen decisions grans o petites, en tots nosaltres.
I si, irresponsables, mirem cap a un altre costat, és perquè sabem que molt a prop nostre algú pateix moltíssim i la frivolitat ens venç. 


David Cos
President d’Escola Sant Gervasi, sccl

President de Grup CLADE