30 de març 2016

Excel·lir plegats

Patriotes que fan versos dolents no fan cap servei a la pàtria. S’han de fer versos bons, predicava W. B Yeats als nacionalistes irlandesos a l’impàs del segle XIX al XX. El valor afegit que siguem capaços d’aportar en tot allò que realitzem, més enllà de la bona voluntat que es pressuposa, és el que ens farà competitius i excel·lir. Com sabia Yeats, aquest plantejament, que parteix de cada persona (sigui poeta o pastisser), no pot quedar reduït a la individualitat. 

Els països amb un índex de competitivitat laboral més elevat fa temps que van apostar per models de formació professional que no perseguissin cap altre objectiu que els del mateix Yeats. A casa nostra, tot i que les coses progressen, reunim alguns trets que ens ho continuen posant difícil. Malgrat les recents millores legislatives respecte el nostre sistema de formació professional per adequar-lo a les necessitats actuals i futures de les persones i dels mitjans de producció, segurament encara ens manca assolir un índex més elevat d’amor propi.

No tot ens ho donaran mastegat. L’empresa, sigui quina sigui la seva mida, ha d’assumir una gran responsabilitat en la formació continuada no només dels seus propis equips al llarg de tota la vida professional. L’empresa ha d’adquirir un sincer compromís amb el país i la formació professional dels seus ciutadans. La participació empresarial en programes de pràctiques no ha de ser exclusiva de les grans corporacions que disposen de protocols i estructures per a això. La petita i mitjana empresa, tan estesa a casa nostra, se n’ha de sentir també responsable i partícip. La cultura de posar en valor propi coneixement i saber-lo transferir sol correlacionar-se també amb la cultura dels qui el sabran incorporar a les seves organitzacions. És un camí d’anada i tornada, de donar i rebre per acabar excel·lint.

Article publicat a "La Veu de l'Anoia" el 30 de març de 2016